пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

23 серпня - День прапора України.

30 фактів про прапор України, які мало хто знав ще 10 років тому
23 серпня 2024, автор: Фелікс Коркін
23 серпня - свято національного прапора України. Що ви знаєте про нього? Яка з ним пов'язана історія, символізм, цікаві факти та рекорди?
РБК-Україна (проект Styler) зібрало 30 фактів про державний прапор України, які вам буде корисно та цікаво узнати.
1. Поєднання синього та жовтого кольорів вперше з'явилося на гербі Львова в 1256 році, коли Данило Галицький подарував місту герб із зображенням жовтого лева на блакитному фоні.
2. У XIV столітті ці кольори стали офіційними на гербі Королівства Руського, де їх використовували також на гербах місцевої знаті, князів та шляхтичів.
3. З XVIII століття синьо-жовті прапори часто зустрічалися у козаків Запорозької Січі, на яких зображали козака в золотій або червоній одежі.
4. До 1848 року синьо-жовті прапори були трикутної форми, доки їх не замінили на прямокутні з ініціативи Ради на міській ратуші Львова.
5. Під час революції 1917 року українські воїни йшли в бій під синьо-жовтими прапорами, що стало символом боротьби за свободу.
6. Остаточне затвердження синьо-жовтого прапора відбулося у 1918 році Центральною Радою на чолі з першим президентом незалежної України Михайлом Грушевським.
Проєкт прапора Української Держави з гербом у 1918 році (фото: Вікіпедія)
7. Спори щодо того, який колір повинен бути зверху, почалися ще у часи УНР і тривають донині.
8. Золотий колір на прапорі символізує Творця, Бога-Отця та духовний початок.
9. Синій колір прапора символізує земні цінності та свободу вибору, якою Бог наділив людину.
10. Український прапор не завжди мав синьо-жовті кольори. На початку ХХ століття він був і червоним, і малиновим, і червоно-синім.
11. Коли на території України владарювали більшовики, Володимир Ленін затвердив прапор УСРР з червоним полем і синьо-жовтим прапором у верхньому куті.
12. У 1919 році синьо-жовті кольори взагалі зникли з прапора УСРР.
13. Під час Олімпійських ігор у Монреалі 22 липня 1976 року канадський студент українського походження розгорнув синьо-жовтий прапор, який швидко прибрали з трибуни.