субота, 26 березня 2022 р.

всеукраїнський тиждень дитячого читання

#Всеукраїнський_тиждень_дитячого_читання
            Топ-10 книг Дитячого форуму
🔸 «Сова, яка хотіла стати жайворонком» - Галина Вдовиченко 
  У тексті йдеться про двох пташок та їхні звички – спати довго й прокидатися рано. Кожна з них веде свій спосіб життя, часом навіть не усвідомлюючи його переваги. А що буде, коли одного дня сови почнуть полювати вранці, а жайворонки – співати вночі? Книжка української письменниці та журналістки Галини Вдовиченко якраз розповідає про такий експеримент. Як досягнути порозуміння, коли «Сові – совине, а Жайворонку – жайворонкове»? Чи різні стилі життя – загроза дружбі?
   🔸 «Усміхаки» - Лариса Денисенко
  Якщо мрієш завести вірного песика, у новій книжці відомої письменниці Лариси Денисенко ти знайдеш усе, що слід знати про собак: як їх доглядати, годувати, вигулювати і лікувати. А також про те, яке величезне щастя мати чотирилапого друга, та водночас, яка це відповідальність. Адже тваринка — не м’яка іграшка, а повноправний член сім’ї. Вчені стверджують, що дорослий песик має інтелект трирічної дитини. І тільки від господарів залежить, який характер матиме ця дитина, буде вона злюкою чи усміхакою.
🔸 «Ах, ця чудова Панама!» - Янош (Горст Еккерт)
Янош відомий у світі як письменник, художник, ілюстратор власних книжок (переважно дитячих), та передусім – як батько знаменитих нерозлучних друзів, Ведмедика й Тигрика з веселого циклу оповідань під назвою «Ах, ця чудова Панама!» Ця неймовірно позитивна книжка з'явилася в Німеччині 40 років тому, і відтоді вона стала улюбленою вже для кількох поколінь юних читачів у всьому світі. Її перекладено на 40 мов, за нею створено дотепні мультики, мюзикли, фільми й навіть.. оперу! Уже в рік свого народження (1978) «Панаму» було визнано найкращою німецькою дитячою книжкою й нагороджено найпрестижнішою премією Deutschen Jugendliteraturpreis.
  🔸 «Фантастичні звірі і де їх шукати» - (доповнене велике ілюстроване видання) Джоан Роулінг
  Це блискуче нове видання «Фантастичних звірів і де їх шукати» Ньюта Скамандера (яке вже вважається класикою серед чарівників) охоплює надзвичайний арсенал магічних істот, від Акромантули до Шрейка, разом із десятьма різними видами драконів — усі вони чудово зображені у яскравих кольорах винахідливою Олівією Ломенек Ґілл. 
  🔸 «Як полюбити павучка?» - Діана Амфт
  Маленька допитлива павучинка, яку вигадали Діана Амфт і Мартіна Матос, повертається, і не сама, а з друзями, родичами і новими враженнями! Тепер аж чотири казки під однією обкладинкою! Ви дізнаєтеся, чому люди бояться павуків, побуваєте на павучиному дні народження та почуєте цікаві історії про звірів далекої Африки, відвідаєте ферму та познайомитеся з тамтешніми тваринами, а також разом із героями та іншими мешканцями лісу відчуєте радість від того, що в родині з’являється ще одна дитина.  
  🔸 «Врятувати Олімпійські ігри» -  Джеронімо Стілтон 
  Джеронімо Стілтону доводиться взяти участь у змаганні з Котордоном III Котолонським, правителем котів-піратів! Чи вдасться Джеронімо та його друзям Патті, Бенджаміну, Трапу і Брюсу не дати котам-піратам змінити результати перших у новітній історії Олімпійських Ігор, що відбулись у 1896 році? Чи все ж його закляті вороги нарешті зуміють здобути таку жадану перемогу?
  🔸 «Каю. Коробка історій на ніч» - Саншагрен Жосалін
  Каю — це популярний дитячий персонаж, котрий був створений у 1990 році канадськими митцями. Оповіданнями про Каю автори намагаються допомогти дітям розвинути свої неповторні індивідуальні риси, навчаючи жити у гармонії зі світом. Точка зору Каю, а не реальність, яку бачать батьки і вихователі, є основою кожної книжки. Якщо інколи здається, що батьки Каю наділені лише позитивними рисами, то це пов’язано з тим, що дитина віку Каю бачить своїх батьків прикладом для наслідування; маленькі діти зазвичай ідеалізують зовнішній світ. Але історії про хлопчика Каю сприяють також взаємодії батьків і дітей, допомагають краще зрозуміти психологічний та емоційний розвиток малюків.
  🔸 «Туконі – мешканець Лісу» - Оксана Була
  У лісі живуть туконі. Одні тримаються поряд зі своїми деревами, інші дбають про звірів або птахів. Хтось стежить за зміною пір року. Всі туконі дуже заклопотані, але це для них не робота. Туконі Мандрівник відомий своїм рюкзаком-жолудем, його легко впізнати. Одного дня він зібрався навідати свого найкращого друга... Хто його найкращий друг і що означає бути мешканцем лісу? Саме про це – у новій книжкі-картинці Оксани Були.
  🔸 «Монстри, що живуть у шафах» -  Олег Чаклун 
  Олег Чаклун проявив себе справжнім майстром у творенні яскравих, ефектних, колоритних, близьких дитині «мультикових» образів – маленький супергерой Мікробот, різнокольорові роботи Веселки, геніальна принцеса Синтія, таємничий Дворецький… Ці образи в нього зазвичай поєднувалися з відкриттям дитині світу технологій – як сучасних, так і науково-фантастичних технологій майбутнього. У новій його книжці образи так само напрочуд яскраві й ефектні – Малюк, Забіяка, Хвалько, Незграба, а особливо – Хтось із темряви… Однак ця книжка вийшла зовсім не «технологічною». Її «фішка» – теплий ненав’язливий гумор, яким тонко просякнута вся оповідь. Письменник не насміхається зі страхів, якими так часто оповивають себе діти (та й дорослі також), а разом зі своїми читачами усміхається до цих страхів – і добра сила цієї усмішки така дієва, що легко перетворює монстрів на друзів.
  🔸 «Дівчинка, яка рятувала книжки» - Гаґеруп Клаус   
  Анна, якій скоро виповниться десять, страшенно любить чита­ти. Якось вона дізнається, що стається з тими книжками, яких ніхто не позичає в бібліотеці. Їх просто знищують! А це значить, що всі її улюблені друзі, яких вона знайшла у книжках, теж можуть зникнути. Чи зуміє дівчинка знайти спосіб, як цьому зарадити? І чи зможе розкрити таємницю історії про зачарований ліс та її загадкового автора? Любов до книжок та до нових світів, які вони відкривають, мають їй у цьому допомогти.

субота, 29 січня 2022 р.

До 92річниці від дня народження українського дитячого письменника
Всеволода Зіновійовича Нестайка (1930-2014)

Всеволод Нестайко - унікальне явище в історії української дитячої літератури:
він єдиний із прозаїків, хто писав тільки для дітей упродовж півстоліття. Автор, чиї твори увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Він залишається не лише найчастіше друкованим і тиражованим автором, а й найбільше читаним і реально затребуваними.
Книги письменника видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні - 53 видання. Загальний наклад - понад 2 млн. примірників. Його трилогія «Тореадори із Васюківки» внесена до Почесного списку ім. Андерсена як один з найвидатніших творів світової літератури для дітей.
Загалом у творчому доробку письменника більше 60 творів: оповідань, повістей, казок, п'єс. Кілька з них, а саме "Одиниця з обманом", "Тореадори з Васюківки" та "Чудеса в Гарбузянах", були екранізовані і здобули чимало міжнародних кінонагород
   Книги В. Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу, в тому числі англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською, арабською, бенгалі, угорською, румунською, болгарською, словацькою та іншими.
Всеволод Нестайко - лауреат численних літературних премій

четвер, 20 січня 2022 р.

22 січня –  День Соборності України
  З 1999 року відзначається День соборності України. Тепер щороку 22 січня український народ святкує річницю з моменту підписання так званого акту «злуки», тобто договору про попереднє об’єднання УНР і ЗУНР.
Українська Народна Республіка була створена в січні 1918 року. В цей же час на території, яка раніше входила до складу Австро-Угорщини, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка. Лідери нових держав зустрілися для визначення умов майбутньої злуки 22 січня 1919 року. Ця подія і поклала початок святкуванню цього свята. Формально цей акт не втілився у створення незалежної держави, проте він став першим кроком до цієї історичної події, яка сталася вже в 1991 році з розпадом СРСР.
 Живи, Україно, живи для краси,
Для сили,  для правди,  для волі!..
Шуми,  Україно, як рідні ліси,
Як вітер в широкому полі.
До суду тебе не скують ланцюги
І руки не скрутять ворожі:
Стоять твої вірні сини навкруги
З шаблями в руках на сторожі!
                               (О.Олесь)